Jak začít s během?

Info 23.5.2017

Je mnoho důvodu proč začít se sportem jako je běh. První důležitou věcí je to, že je zdarma :) To každého určitě potěší. Další důležitým poznatkem je fakt, že zlepšíte svou celkovou fyzickou i psychickou kondici. Běh je perfektní nástroj, pokud se snažíte redukovat, neboli hubnout. Výborně při něm zrelaxujete a odbouráte stres nahromaděný z práce nebo osobního života. Díky běhu posílíte srdce a imunitu, může dojít ke zlepšení spánku a obecně ke zlepšení nálady a celkového pocity ze sebe sama. 

Na začátek je velmi důležitý výběr obuvi. Jak na to Vám porádíme v naší sekci na webových strákách https://www.adsport.cz/poradna/.

Po výběru kvalitní běžecké obuvi doporučujeme vybrat správným play list, protože bez toho to nejde :) Celý trénink Vám více uběhne a hudba Vás určitě i dostatečně namotivuje. Zpočátku je dobré běhat spíš na lesních cestách, ale jestli tuto možnost nemáte, můžete rovnou na asfalt. V lese běh monhem rychleji ubíhá. Člověk si užívá přírody, čerstvého vzduchu atd. a neřeší jak pomalu to ubíhá :D 

Připravte se na to, že první běh nemusí být ideální. Naprostá hloupost je myslet si, že uběhnete poprvé desítky kilometrů za perfektní čas. Stanovte si cíl, kolik km byste chtěli uběhnout, nastavte si tempo, které nebude smrtelné a bude pro Vás snadno udržitelné. Nikdy si běh nezamilujete, pokud vyrazíte jak smyslů zbavení a po 2 minutách se celí udýchaní svalíte do trávy. Musíte běžet pomalu a minimálně 30 min (i s rychlou chůzí), doporučuji však aspoň 45 minut. Postupně se budete zlepšovat, čas strávený během se bude prodlužovat, počty km zvětšovat a "pauzy" vyplněné rychlou chůzí zkracovat. 

Existují takové 2 základní modely:
První) Stanovte si počet km, klidně cca 3 km pro začátek. Čas neřešte, mělo by to být ale ideálně tak na 30 min v tempu.
Druhý) Vytyčte si čas, třeba 30 minut. Na počtu km nezáleží. 

U obou modelů běhu střídejte běh s rychlou chůzí. Nejlépe 3-4 krát týdně opakujeme tento postup a časem na sobě pozorujeme větší či menší zlepšení. Po této iniciační fázi poté zvyšujeme naběhaný objem a intenzitu tréninků podle našich individuálních dispozic a cílů.
Pokud zvládáte některé z modelů bez přerušení sřídavou chůzí, tak se toho držte. 

Pakliže Vaše nechuť začít s během je opravdu veliká, zkuste nejdříve výběh klidně jen na 15 min, ale tady to s chůzí nestřídejte, tady opravdu vydržte běžet. Pomalé pohodové komunikační tempo. Při každé výběhu zkuste celkový čas strávený s během prodlužovat. Třeba na 18-20 min, za další zase 22-25 min atd...

Těch 30 minut se totiž na začátek může zdát trochu moc, ale je tu ještě malý tip, jak se na to připravit.

Před začátkem se rozehřejte mírným rozklusáním 7-10 min, poté pokračujte dynamickým stretchingem, klidně si dejte i běžeckou abecedu a v neposlední řadě zkuste vyběhnout pár rovinek a zaměřte se na techniku běhu. Snažte se dýchat nosem. Využijete tak větší kapacitu plic a lépe naložíte s energií, nehledě na to, že se tím připravujete na podzimní a zimní období, ve kterém se při dychání nosem v mnoha ohledech úspěšně ubráníte nachlazení. Pokud to „neudýcháte“, nevadí. Zvolněte a znovu přejděte do chůze nebo dýchejte pusou a snažte se po malých dávkách přecházet na dech pouze nosem. Nakonci nezapomeňte zvolnit a zkuste zbytek trasy vyklusat nebo opět přejít do rychlé hůze.

Vyzkoušejte a uvidíte, ale my jsme si 100% jistí, že se výsledek dostaví. 
Držíme pěsti. 

PS.: nezapomeňte sledovat náš Facebook i Instagram, kde Vám budeme postupně servírovat ty nejlepší boty, oblečení i doplňky na běh. 

Další články